Certificering

Certificering et godt redskab:

Realiteten i dag er at tækkerør, der anvendes til tækning i Danmark, kommer fra stort set hele verden.

Nogle af de tagrør, der lægges på tagene, er ikke gode nok, hvilket ofte skyldes håndtering af rørene, hos producenten. Oftes skyldes det manglende viden hos de høstarbejder der håndterer materialerne.

Historier om dårlig råvarekvalitet og hermed dårlig holdbarhed af stråtage er et problem for hele tækkebranchen.
Det er ikke altid modtageren af et læs tagrør kan konstaterer om læsset er dårligt inden de bliver læsset af bilen, så de kan afvises og vognmanden tage dem med sig igen. Problemet opstår først rigtig hvis ikke det er synlige skader, for så kan det være svært for tækkemanden at bevise skaderne er sket inden han modtog dem.

Andre faktorer spiller naturligvis ind på hvor lang tid et tag kan holde, se afsnittet om holdbarhed (link til nedbrydningsprocessiden)?, her kan tækkemanden give anvisninger til kunden om at passe godt på sit tag.

For at få succes i praksis med at sikre kvaliteten af tagrør, hvad enten der er tale om danske tagrør eller importerede materialer, er det vigtigt at sikre sig stråene bliver håndteret rigtig af dem, der høster, lagre, handler og transporterer dem.

I Miscanthus.dk a/s (www.miscanthus.dk) arbejder man med certificering, helt fra råvaren fremavles som småplanter, under dyrkningsforløbet, høsten og håndtering af råvaren til stråene ligger på taget. Dvs. en egentlig dokumentation af råvaren. Dokumentationen foregå ved en egenkontrol i form af registrering på skemaer.

I 2017 blev der indført en certificeringsordning i Danmark, for udførsel af selve tækkearbejdet. Så nu mangler vi bare en certificering af alle tagrør.